تیم قدرتمند ما با به روزترین دانش آکواپونیک در حوزه کشاورزی شهری برای ارائه بهترین ها تلاش می کنند.
آشنایی با اهداف ما
کلیات طرح
امروزه استفاده مطلوب از منابع انرژی در جهان از جمله ذخایرآبی، از اهميت ويژهاي برخوردار است با توجه به خشکسالی های اخیر و بحران آب در کشور ضروری به نظر می رسدکه بهرهبرداری حداکثری از منابع آبی، بیش از پیش مورد توجه همگان قرارگیرد.
از سوی دیگر در چند دهه اخیر مدیریت کشاورزی شهری جهت ارایه محصولات سالم و تازه کشاورزی در جامعه شهری در کشور از اهمیت بالایی برخوردار گردیده است با در نظرگرفتن رشد جمعیت در کشور، سرانه مصرف مواد غذایی سالم و تازه در جامعه شهری در حال کاهش می باشد، به گفته کارشناسان در سـال های اخیر تاکنون این روند کاهشی ادامه یافته، و به کمترین میزان حد مصرف رسیده است و این موضــوع آسیبی زیربنایی برای نظام سلامت جامعه محسوب می گردد.
متخصصان امروزه با بهره گیری از علوم مختلف، با توأم نمودن هوشمندانه جنبه های متنوع کشاورزی در شهرها با یکدیگر، تلاش میکنند تا از حداقل امکانات، بیشترین بهره وری را کسب نمایند. این مقوله در جنبه های گوناگونی از فن آوری نمود داشته و دامنه آن بطور مستمر رو به افزایش است. با توجه به نیاز به مصرف بالای محصولات تازه کشاورزی در جامعه شهری با صرفه جویی ۸۰ درصدی از منابع آبی کشور در بخش کشاورزی و نیز وجود مخازن ذخیره آب و شبکه های آبیــــاری و زهکشـــی در کشور، بوضوح مشاهده میکنیم که منابع فراوانی از آب به صورت ارزان در اختیار ما قرار دارد که با اندک تغییراتـی می توان در افزایش راندمان آن با بکار گیری در کشاورزی شهری اقدام نمود.
کشت گیاهان در تلفیق با پرورش ماهی بهمراه ماکیان و دام محاسن متعددی همچون بهبود طعم و کیفیت محصولات کشاورزی حاصل نموده و بهبود کیفیت آب استخرهای پرورش ماهی، کاهش آلودگی محیط زیست، کاهش تأمین هزینه آب، و صرفه جویی در مصرف کودهای شیمیایی را همراه دارد. یکی از مشکلات پرورش دهندگان ماهی ، تجمع آمونیاک دفع شده توسط ماهی در آب است که یک ماده سمی به شمار می رود و برای پاک سازی آب از این ماده مجبور به استفاده از بیو فیلترهایی پرهزینه می باشند که آمونیاک را به نیترات تبدیل کند، این در حالی است که مواد دفعی حاوی نیتروژن، می تواند در یک چرخه کامل سیستمی، بصورت طبیعی، منبع غذایی بسیار مفیدی برای گیاهان، در کشت آکواپونیک باشد. این روش میتواند بعنوان یک شیوه موثر جهت افزایش سلامت تغذیه در جامعه شهری قابل استفاده گردد.
هدف اصلی از اجرای این طرح به حداکثر رساندن راندمان عملکرد منابع آبی در شهرها با حداقل مصرف از این ثروت عظیم توسط روشی نو در حوزه کشاورزی شهری با طراحی یک سیستم آکواپونیک، همراه با بازده اقتصادی در تولید محصولات غذایی سالم بمنظور افزایش سلامت جامعه می باشد. ميتوان گفت آکواپونیک سیستمی جدید برای کشاورزی شهری با اجزای بیولوژیک می باشد که اگر در داخل گلخانه های عمودی بطور همزمان برای تولید چندین نوع محصول بکارگرفته شود، علاوه بر افزایش در آمد، باعث کاهش هزینه های مرتبط با ساخت و ساز و تهیه اجزاء سیستم و افزایش تولید و بازدهی آن میگردد، که این امر موجب پرورش همزمان و توأم ماهی و ماکیان و کشت گیاهان آب محور بصورت اقتصادی در جامعه شهری گردد از طرفی در مناطق شهری خشک و نیمه خشک کشور چون صرفه جویی و استفاده بهینه از آب ضروری است، میتواند مهمترین عامل برای بهره گیری از این سیستم برای باز چرخانی پساب های شهری گردد.
راهکار استفاده از سیستم آکواپونیک در کشاورزی شهری
راهکار استفاده از سیستم آکواپونیک در کشاورزی شهری با بکار گیری چند رشته از تخصص علمی در رشته برنامه ریزی و مدیریت شهری و رشته کشاورزی به معنی تلفــیق آبزی پروری بهمراه ماکیان با سیستم هیدروپونیک در تولید به مفهوم کشت گیاه بدون استفاده از خـــاک تعریف می شود. بطور ساده سیستم اکوآپونیک شامل یک مخزن پرورش ماهی است که آب از سطوح نزدیک به بستر آن به محیط کشت گیاهــــان وارد می شود. آب حاوی مواد دفعی که از مخـزن پرورش آبزی با کود ماکیان ترکیب و به محیط کشت گیاه وارد می شود با ریشه گیاه تماس حاصل نموده، آب و مواد مغــذی مورد نیاز گیاه را به ریشه منتقل نموده و پس از گذر از بستر، علاوه بر تجزیه مواد آلی و مواد سمی توسط باکتـریهای موجود روی سطح ذرات تشکیل دهنده بستر، فیلتر شده، جلبک ها و سایرمواد معلق را در بین دانه های بستر برجای میگذارد و بصورت آب تازه مجدداً وارد مخزن پرورش آبـــزی میشود بنابراین با استفـاده از این روش در سیستم اکوآپونیک می توان با تولید گوشت ماهی، در کنار سـایر تولیدات محصولات غذایی گیاهی ارگانیک، علاوه بر افزایش سلامت تغذیه در جامعه شهری، از منابع آبی کشور نیز محافظت نمود.
در عصرحاضر با توجه به مشکلات اقتصادی موجود در کشور و افزایش هزینــــه های معاش، تامین محصولات غذایی سالم و ارگانیک برای خانواده ها در جامعه شهری، با مشكل روبرو گردیده است به همين علت، اغلب کشورهای پیشرفته به چــاره انديشي و مطالعه و تحقیق درجهت نحوه تولید و تامین مواد غذايي سالم و ارگانیک برای حفظ و ارتقای سلامت جامعه برآمده اند. بطور مثال طبق آمار اعلان شده در سال جاری سرانه مصرف محصولات لبنی مثل شیر در ایران بطورسالانه برای هر نفر شصت لیتر می باشد که چهار برابرکمتر از سرانه تعریف شده مصرف جهانی است و این میزان در برخی از کشورهای اروپایی معادل ۳۶۰ لیتر می باشد از سوی دیگر محصولات تراریـــــخته نیز خطــر و آسیب جدیدی را در عصر کنونـی برای مردم جهان به ارمغان آورده است در این راستا كنگاش و جستجو برای توليـــد محصـولات ارگانیک و سالم برای دسترسی عموم افراد جامــعه، از وظایف اصلی نخبگان آن جامعه مي باشد و رسیدن به اين هدف جز با انجام مطالعات علمي و بكارگيري فنآوری روز امکان پذیر نخواهد بود. در این راستا با توجه به پيشرفت هاي دانشی بصورت تلفیقی در حوزه مدیریت شهری و کشاورزی، صنــعت آکـواپونیک نيز از رشد چشمگير و قابل توجهي برخوردارگـــردیده است تا در جهت افزایش سلامت جامعه، بعنوان ابزاری مهم و موثر در تولید محصولات ارگانیک و سالم در کشاورزی شهری بکارگرفته شود.